2014/02/03

Silvie_ART: Jak začít?

Už je sice únor, ale ještě máte pořád dost času, začít si lepit fotky do diáře a psát do něj zážitky a vzpomínky. Všude na pultech Levných knih, drahých knih, papírnictví a supermarketů, se povalují zlevněné diáře různých velikostí a barev, které čekají na to, až je někdo všechny polepí a pokreslí a popíše, nebo skončí ve sběru a vaše vzpomínky v prachu.

Pokud stále váháte, můžu vám jen říct, že prohlídnout si diář (nebo jakoukoli jinou deníkovou formu zachovávání událostí) po roce, nebo dokonce po dvou, je k nezaplacení. Je to super, si věci připomenout, zavzpomínat a ještě si skvěle užít to vyrábění.

Já letos začala taky trochu později, což bylo dáno prostě tím, že odpovídající diáře B5 vyprodali asi tak... 
18. prosince, což byl den, kdy jsem je začala shánět a bylo to samozřejmě pozdě. Po novém roce je neměli už ani v žádném e-shopu, nebo aspoň já je objednala a paní se jaksi neuráčila napsat, že je nemají a že ty peníze, co jí leží na účtu, jsou jako k ničemu. Naštěstí mi peníze poslala zpátky, ale co mi to v půlce ledna bylo platný, když jsem potřebovala ty zpropadené diáře (proč dva, protože jeden pro sestru). 
Tak jsme byly dvě nejsmutnější scraperky na světě, bez diářů a už jsme snad začali uvažovat o jiném formátu (ač nerady), protože ze všech e-shopů, kde samozřejmě avizujou, že něco mají, ale pak mají houby, protože inventura ještě neproběhla, nám psali, že bohužel.
Až nakonec nás vysvobodilo nějaké neznámé internetové obchodnictví, kde jsem objevila poslední dva chcípáčky, modré diáře, s tenkýma stránkama a divným kalendáriem. 
Jak jsem pro ně musela jet do Ládví a zažila sníh, mráz, bezdomovce a panelákové lesy a herny... to už je ale jiný příběh.

Pro vás je ovšem důležitá jiná věc. A to, jak začít?! No takhle nějak:

1. Sehnat diář. 
Na B5 (což je ideální rozměr) se vykašlete a pořiďte něco menšího, co vám zezačátku bude stačit, ovšem počítejte s tím, že Vánoce se vám tam už nevejdou.A nebo něco většího, když víte, že budete mít plno krásných fotek na lepení.

2. Fotit a sbírat.
Fotit fotky, sbírat účtenky, vstupenky, ubrousky, vizitky, obaly, jízdenky, ...

3. Vytisknout. 
Fotky stačí vytisknout na normální kancelářský papír, pro účely diáře vyhovuje. Příliš tlustších papírů vám na konci roku bude dělat problém. Hádejte jaký.
Fotky si vytiskněte u taťky v práci, u sebe v práci nebo v nějaké copycentru v centru. Často mají tuhle službu i v papírnictví. Barevná A4 vás vyjde na 10-20 Kč, podle toho v jak velkém městě se nacházíte (čím menší město, tím dražší tisk).


4. Zapisovat si.
Do nějakého obecného diáře, který používáte, si zapisujte co se kdy stalo a co chcete kam napsat. Pomůžou vám i datumy uložené ve vlastnostech digitálních fotek. Tak si nezapomeňte nastavit správný čas ve foťáku, aby jste se ještě hodně nedivili.

5. Posilnit se. 
Možná se divíte, ale takový čerstvý suchý chleba s chorizem, to posilní každého.

6. Naskládat.
Vymyslete kompozici fotek a neplačte, když se tam nějaké nevejdou, udělejte si na zbylé fotky složku, ještě se budou určitě někdy hodit.

7. Napsat.
Vyberte nějakou abecedu na hlavní text, nebo nějaký hlavní text napište ručně. Nalepte kartičky, na které napíšete, co se na fotkách děje, popisky a data. Aneb journaling se tomu u nás screpbookerů říká.


8. Doladit.
Doladit ozdobama, kresbičkama, popiskama, nálepkama, šipkama, obálkama, nějakýma vysunovátkama, ozdobnýma páskama ... Ale ať to není moc tlusté!


9. Kochat.
A teď už se jen radujte z dobře odvedené práce a chlubte se mamce, taťkovi, příteli, sestře, NÁM, babičce, dědovi... uvidíte, že váš scrapbookový diář bude vyhledávanou součástí rodinných oslav a nakazíte tím další lidi. (Dopředu si ovšem rozmyslete, zda bude váš diář veřejný a publikovatelný, ale dělat něco jen tak pro sebe není zas taková sranda, to mi věřte.)


Tak hurá do toho!

9 komentářů:

  1. Dobré ránko. Jsi dobrá. Už máš snad celý leden :o) Dělám PL ve velkých albech a aztím mám jen 1.týden. Pro mne úspěch .o)) A je to pravda. Celá rodinka se rádi vracíme a listujeme. Spoustu věcí zapomenu do týdne. PL je paměť naší rodinky :o))) Tvoř dál, zase ráda zajdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jen iluze, že už mám celý leden :D. Začala jsem od konce. Ale je fakt, že jinak to většinou tak do 14ti dnů dodělám, aby to bylo co nejaktuálnější. Akorát moje patálie s diářem to tentokrát zbrzdili trochu.

      Vymazat
  2. to je fakt velmi pekne! ja som stary klasik fotky si davam do albumov a popisujem ale uznavam ze tvoje su krasne!

    Pozyvam na giveaway o ZNACKOVE PLAVKY, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/01/pripravte-sa-na-leto-sutazte-s-biancou.html

    OdpovědětVymazat
  3. sestro, to je nejlepší článek na světě :D tolik sem se nenasmála u žádného tady :DD
    a pro všechny ostatní - tak i mě dnes přišel tento diář a brzy začnu tvořit, yes! ^^

    OdpovědětVymazat
  4. ooo, tak to je dokonalé, fakt! :) vrátiť sa aj k fotkám, nie len k zápiskom :) skvelý nápad! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Páni, to je nádhera! Myslím, že se nechám inspirovat, protože to vypadá vážně božsky!

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem ráda, že jsem narazila na tuhle stránku, protože jsem tomuhle kouzlu scrapbookování propadla a doma mi přistálo několik super věcí, které využiji, takže díky za základní tipy.

    OdpovědětVymazat
  7. V prvom rade krásny blog, som rada že som naň narazila. Škoda že nie skôr, tento spôsob projektu life je riadne super :) Ja som kedysi tiež zvažovala lepiť do diára, ale bála som sa práve toho že ho nezavriem, ale teraz keď to vidím, tak trošku aj ľutujem, že som si kupovala zbytočne drahý album :D

    OdpovědětVymazat